«شب های ماندگار»؛ میزبان پروین شعر رفسنجان شد

نخستین قسمت از ویژه برنامه «شب های ماندگار» که به همت شهرداری و شورای شهر رفسنجان در تیمچه معین برگزار شد، به نکوداشت بانوی شاعر پروین وجدانی گذشت.
به گزارش خانه خشتی؛ نخستین شب از ویژه برنامه «شب های ماندگار» که به ابتکار معاونت هنری شهرداری رفسنجان و با هدف تکریم هنرمندان و شخصیت های فرهنگی، هنری و مذهبی برپا شده است، به تجلیل از استاد پروین وجدانی بانوی شاعر نامدار رفسنجانی اختصاص یافت.
مراسمی که با حضور فرماندار ویژه شهرستان، شهردار رفسنجان و جمعی از مدیران، هنرمندان و اساتید حوزه تاریخ و شعر و ادب، فرهنگسرا و تیمچه تاریخی معین در خیابان شهید بهشتی رفسنجان را که به خانه هنرمندان شهرت دارد، دلنشین تر و درخشان تر کرد و با نمایش مستندی از زندگانی بانو وجدانی همراه شد.
نکوداشت مفاخر، بارقه امیدی برای نسل فرداست/ مقابل زنان کرمان سر تعظیم فرود می آورم
سیدمحمدعلی گلاب زاده نویسنده، بنیانگذار و رئیس مرکز کرمان شناسی نیز با قرائت شعری زبان به سخن گشود و با سلام به بزرگان سرزمین کهن و همیشه سرافراز و سرسبز رفسنجان، اظهار کرد: مراتب سپاس و امتنان خودم را از شهرداری رفسنجان و مردمداری دست اندکاران این بزم ابراز می کنم.
وی افزود: شاید خانم وجدانی و من و همه افرادی که در این محدوده سنی هستیم، برگزاری مراسمی از این دست حال و هوایی ایجاد نکند؛ چون روزگار جوانی تا روزگار پیری تفاوت زیادی دارد و همانطور که احساسات آدم و اوضاع و احوال جسمی متفاوت می شود، احساسات نیز دگرگون می شود.
استاد گلاب زاده ادامه داد: اینکه چنین همتی به کار گرفته می شود و بزمی برای کسی آراسته می شود که عمر خود را در جهت گسترش و اعتلای ارزش های فرهنگی یک جامعه به کار گرفته، بسیار ارزشمند و بارقه امیدی برای نسلی است که فردای این مملکت بر شانه های آن ها استوار است.
وی با اشاره به شعری از مولانا، بیان کرد: آفتاب نیازی به تعریف ندارد ولی کسی که از آفتاب تعریف می کند، می گوید ای خورشید و ای آفتاب! من چشمانی دارم که روشنایی تو را می بینم؛ خانم وجدانی نیازی به برگزاری این مراسم ندارد، ولی برای آن ها که گام را جلو می گذارند، احساسی ایجاد می شود تا او را ببینند.
سیدمحمدعلی گلاب زاده بیان کرد: بیش از آنکه وجدانی ها از این زمینه بهره ببرند، برگزارکننده آن ها به نتیجه ای می رسند و ندا می دهند، ای مردمی که همیشه بالندگی شما در گذرگاه فرهنگ و ارزش های اجتماعی شکل می گیرد، بدانید که ما هم چشمی داریم که میبینیم.
وی ادامه داد: یکی از ویژگی های رفسنجان و کرمان و سایر شهرستان ها، وجود زنانی است که در گذر روزگاران همیشه پرچم عزت و افتخار این سرزمین را بر بلندای روزگاران برافراشتند.
این استاد تاریخ و فرهنگ اضافه کرد: در سال ۱۳۸۵ که پژوهش و تحقیق خودم در مورد زنان کرمان را آغازکردم و این مجموعه منتهی به تألیف و نشر کتاب «زن کرمانی، روشنای زندگانی» شد، به عنوان مرد کرمانی همیشه در مقابل زنان کرمان سر تعظیم فرود آوردم.
وی تصریح کرد: این زنان هم در عرصه فرهنگ گام برداشتند و هم در زمینه سیاست و مسائل اجتماعی، زندگی، خانه و سرای خود را به عنوان دانشگاهی برای آموختن دیگران مطرح کردند؛ بزرگی و عظمت این زنان قابل تقدیر است و امیدوارم هر روز شاهد این بزرگی، عظمت وگسترش آن در جامعه باشیم.
رئیس مرکز کرمان شناسی ادامه داد: در آن سال وقتی تورقی به مجموعه های مختلف زنان استان می زدم، به شعری از خانم وجدانی برخورد؛ شعری که برای کرمان سروده بودند: «من استان هنرخیز و گهر دامان کرمانم، گل عشق وطن بگرفته ریشه در دل و جانم» و این شعر برای من احساس خاصی را به همراه داشت.
وی افزود: با توجه به اینکه از راه اندازی مرکز کرمان شناسی ۴۰ سال می گذرد و فعالیت و تلاش ما برای نشان دادن بالندگی های این استان است، وقتی بقیه اشعار او را خواندم، به نظرم آمد بی تردید و بدون هرگونه شک و گمانی یکی از کسانی که باید نامش در این کتاب درج شود، اوست.
استاد گلاب زاده اشعار بانو پروین وجدانی را منسجم و پرمحتوا توصیف کرد و با اشاره به زیبایی های اشعار زنان جامعه، گفت: مسلماً سرزمینی که ریشه در تاریخ و فرهنگ داشته است، باید چنین افرادی را در دامان خود بپروراند.
وی حضور در مجلس نکوداشت بانو وجدانی را سعادتی برای ادای احترام و سلام به مردم رفسنجان دانست و اضافه کرد: بیایید قدر آن هایی که همه هستی خود را گرو گذاشتند تا نام ایران برجای بماند و این سرزمین بزرگی های خود را به تصویر و به رخ تاریخ بکشد، بدانیم.
نویسنده نامدار دیار کریمان ادامه داد: اگرچه این افراد نیازی ندارند، ولی این قدرشناسی ها آغازی بر یک پایان خواهد بود؛ آغاز امیدواری افزون جوانان ما و پایان ناامیدی آن ها که گاه با خود فکر می کنند این راههای طولانی را رفتند و رنج ها را کشیدند و سختی ها را تحمل کردند.
بانو پروین وجدانی، شعر مجسم است
سیدعلی میرافضلی محقق و فرهیخته حوزه شعر و ادب نیز در این مراسم با بیان اینکه خانم وجدانی علاوه بر ۷ فرزند خود که ذکر نام آن ها رفت، فرزندان زیادی دارد که او را مانند مادر دوست دارند، خطب به بانو وجدانی بیان کرد: اگر قبول داشته باشید، من هم یکی از آن فرزندان هستم.
وی با ذکر خاطره ای از دوران نوجوانی خود، گفت: ۴۱ سال پیش که من نوجوانی ۱۵ ساله بودم، اولین بار در انجمن شعر رفسنجان شما را دیدم و برایم شعرخوانی در جمع بزرگان سخت بود؛ چند رباعی خواندم و نگاه مهربانانه شما دلگرمی ما و همه شاعران و جوانانی بود که به عرصه شعر می آمدند.
استاد میرافضلی با اشاره به تبحر خاص پروین شعر رفسنجان، ادامه داد: همواره علاقمندان به شعر، از نگاه مهربانانه و تشویق های شما بهره مند می شدند و در مسیر شعر و هنر پیش می رفتند و این ویژگی همچنان در شما هست و همگان از دیدن شما خوشحال می شوند و دلگرمی و انرژی می گیرند.
وی خطاب به استاد پرین وجدانی افزود: پنج کتاب شعر و یک کتاب نثر از شما دارم که صمیمیت لحن و سادگی و صفا در همه اشعار شما آشنا است؛ بعضی شاعران بین شخصیت و شعرشان فاصله ای ندارد و شعر مجسم هستند و شما از جمله کسانی هستید که این ویژگی در شما به وفور است و از شعر حضورتان سرمست و سرشاریم.
سیدعلی میرافضلی همچنین از شهرداری رفسنجان، شهردار و سیدعباس داورانی معاون هنری شهردای برای تدارک این برنامه تشکر کرد و به قرائت سروده های از بانو وجدانی پرداخت.
استاد پروین وجدانی، مادر شعر رفسنجان است
عفت رضایی شاعر نیز با شرح حالی از زندگانی بانو پروین وجدانی از کودکی، وی را فرهیخته و استاد شعر و تواضع توصیف کرد و گفت: اساد وجدانی متولد ۲۹ مهر ۱۳۱۹ بوده و تحصیلات مقطع ابتدایی را در رفسنجان و متوسطه را در کرمان گذرانده و دانش آموخته کارشناسی آموزش ابتدایی است.
وی افزود: ریاست انجمن شعر شهید ارسلان در دهه ۷۰، مدیریت نگارخانه نگاه ابریشم تاسیس ۱۳۸۴، همکاری با روزنامه محلی بانگ جرس و انتشار کتاب های «سبدی پر از نگاه»، «قطره اما طلا»، «یک بقچه پر از خالی»، «هیچ جا خونه آدم نمیشه»، «مرغ همسایه»، «صدای پای گل» از اهم فعالیت های حوزه فرهنگی و هنری اوست.
رضایی با بیان اینکه بانو وجدانی در دوره نامزد نمایندگی شورای شهر رفسنجان نیز بوده است، گفت: او در سال های ۱۳۳۷ و ۱۳۳۸ با دکتر سیدمحمد ابریشمی پزشک ازدواج کرد که ثمره آن هفت فرزند به نام های فرشته، مهدی، محسن، احسان، سامان، فاطمه و علی است و اکنون ۸ نوه و ۵ نتیجه دارد.
وی با اشاره به اینکه فعالیت بانو پروین وجدانی در حوزه شعر از دوران کودکی آغاز شده و با چاپ اشعار در مجلات بانوان، زن روز ادامه یافته است، بیان کرد: خبرنگار مجله بانوان و رئیس انجمن زنان در شهرستان های مریوان و رفسنجان از دیگر فعالیت های اجتماعی او در سال های دور است.
عفت رضایی اضافه کرد: بزرگترین آرزوی پروین وجدانی این است که ای کاش در جایی زندگی می کردم که کل ایران را میشناختم و می توانستم کارهای بزرگتری انجام بدهم و بزرگترین شادمانی او داشتن فرزندانی دانا و فرهیخته و بزرگترین غم وی از دست دادن همسر در دوم مهر ۱۳۹۶ است.
وی با بیان اینکه استاد وجدانی مادر شعر رفسنجان است، افزود: شعرا و اندیشمندانی چون سیدعلی میرافضلی، حسین مرعشی، مرحوم سیدمحمد سراج، مرحوم آقای مهدوی و دکتر ریاضی داروساز و جمع کثیری از شعرا و نویسندگان، همنشین مجالس شعر بانو پروین وجدانی در سال های گوناگون بوده اند.
رضایی که خود نیز از شاعران و نویسندگان رفسنجان است، با قرائت دلنوشته ای برای استاد پروین وجدانی، به مدح ایران پرداخت و خطاب به بانو وجدانی خاطرنشان کرد: به عنوان شاگرد دست شما را می بوسم و افتخار می کنم که شاگرد شما هستم و خواهم بود.
سخن گفتن از استاد پروین وجدانی دشوار است
فریبا حاتمی نویسنده و شاعر نیز در این مراسم در مدح بانو پروین وجدانی سروده ای قرائت کرد و گفت: از تلاش های ارزشمند مهندس کهنوجی شهردار محترم رفسنجان که پیوسته اهتمام ویژه ای نسبت به امور فرهنگی شهرستان دارند، صمیمانه سپاسگزاری می کنم.
وی با بیان اینکه سخن گفتن از شاعره نیکوخصالی همچون استاد پروین وجدانی امر دشواری است، بیان کرد: در این شب باشکوه سعادت نصیب من شد که به عنوان عضو کوچکی از جامعه و در ادامه دوستی با خانواده مرحوم ابریشمی خدمت برسم و ادای دین کنم.
شعرهای بانو وجدانی همواره برای ما امیدوارکننده است
مختاری عروس خانواده ابریشمی نیز پیش از آغاز سخن بانو جدانی پشت تریبون رفت و با قرائت اشعاری، گفت: خانواده ابریشمی هنرپرور، هنرمند و اهل علم و فرهیخته هستند و مادر مثل خورشید همیشه در میان خانواده می درخشند و بسیار اهل محبت و شاعر پیشه اند و این عشق را در رگ های خانواده جاری می کنند.
وی که از ابتدای مراسم همنشین بنو پروین وجدانی بود و او را همراهی می کرد، ادامه داد: در هر نشستی که با مادر داریم، صحبت ما مهر است و همواره تأکید دارند که همه ما با محبت و مهر رفتار کنیم و شعرهایشان همیشه برای ما امیدوارکننده بوده است.
تکریم مفاخر رفسنجان در «شب های ماندگار» تیمچه معین
سیدعباس حسینی داورانی معاون هنری شهرداری رفسنجان که خود نیز دستی در شعر و شاعری دارد، ضمن خیرمقدم، اظهار کرد: رفسنجان مفاخر زیادی دارد و شاید کمترین کاری که ما می توانیم انجام بدهیم، نکوداشت این عزیزان و ثبت در حافظه تاریخی شهر است.
وی با اشاره به اینکه ویژه برنامه «شب های ماندگار» هر هفته با حضور فرهیختگان، هنرمندان و اساتید حوزه فرهنگ و هنر برپا می شود، از حضور استاد شاپور احسان در دومین قسمت از برنامه خبر داد و ضمن تکریم بانو پروین وجدانی، گفت: همت و اندیشه شما مثال زدنی و ستودنی است و در چهارچوب آیین ها و مراسم نمی گنجد.
همه همشهریان را دوست دارم
آیین نکوداشت بانوی فرهیخته پروین وجدانی با شعرخوانی او ادامه یافت؛ او که در خاتمه برای قرائت اشعاری از کتاب هایش پشت تریبون آمده بود، گفت: قابل این صحبت ها و تعاریف نبودم وکوچک همه شما هستم؛ من همه همشهریان را دوست دارم و امیدوارم خدا همیشه همراهتان باشد و همیشه به یاد خدا باشید.
در این مراسم که با تجلیل از مقام بانوی پیشکسوت شاعر رفسنجانی ادامه یافت، نقاشی چهره وی که توسط هنرمند رفسنجانی ساناز حاج شریفی به تصویر کشیده شده بود، به وی تقدیم شد.
گفتنی است، ویژه برنامه «شب های ماندگار» به همت معاونت هنری شهرداری رفسنجان، هر هفته از ساعت هشت شب با نکوداشت یکی از مفاخر رفسنجان در فرهنگسرا و تیمچه تاریخی معین (خیابان شهید بهشتی) برگزار می شود.
انتهای پیام/