چرا امام زاده سید غریب در این سال ها ساخته نشده است ؟
گزارش خانه خشتی از امام زاده سید غریب رفسنجان؛چگونه بارگاه امامزاده با ثروت ۱۰ هزار قصبی باغ پسته تکمیل نشده است ؟این دست سؤالات که در ذهن عمده مردم رفسنجان وجود دارد؛باعث شد که به دنبال پاسخ به این پرسشها برویم .
شاید شما هم اگر بعد از ده سال گذرتان به سمت سوی امامزاده سید غریب رفسنجان واقع در نوشآباد بیافتد با خود میگویید بارگاه مطهر امامزاده چرا ساخته نمیشود ؟ چه کس یا کسانی بانیان و مسئولین این امامزاده هستند ؟ نگاه به گنبد نیمهکاره امامزاده دل هر شیعه و دوست دار سادات حسینی را میلرزاند .به خاطر می آوریم زمانی که امام زاده سید غریب یکی از امکان جذاب آخر هفته رفسجانی ها بود.مردم می آمدند در زائر سرا های حرم اسکان می کردند.آش درست می کردند ،کتاب خانه حرم فعال بود ،دست فروش هایی تا انتهای خیابان نشسته بودند.مردم با احترام و ارادت راهی سید غریب می شدند.حال هوای روحانی و وصف نشدنی که یاد و زیبایی آن دوران در ذهن هر رفسنجانی ثبت شده است.حال چه شده است این بارگاه شلوغ و پر رفت و آمد خلوت شده است ؟چگونه بارگاه امامزاده با ثروت ۱۰ هزار قصبی باغ پسته تکمیل نشده است ؟این دست سؤالات که در ذهن عمده مردم رفسنجان وجود دارد؛باعث شد که به دنبال پاسخ به این پرسشها برویم .
درودیوارهای ناقص امامزاده
ساعت ده صبح است که وارد امامزاده میشویم .پیر مردی شاید شصت هفتساله با قدی نسبتاً خمیده بروی یک صندلی رو به روی درب ورودی بارگاه نشسته است .هرچقدر این سمت و آن سمت را نگاه میکنیم کس دیگری را ندیدیم که در امنیت و نظافت امامزاده با او همکار و همراه باشد .شاید این خودش سؤال مناسبی باشد.آیا این وسعت امامزاده را در هرروز یک خادم پیر بهتنهایی میتواند نگهبانی و نظافت کند؟
از خادم میگذریم نگاهی به کف صحنهای امامزاده میاندازیم که دیگر سیمانهایش به خاک شدن میزند.سرتاسر گلدستهها و گنبد امامزاده هنوز ساخته نشده است.به نظر میرسد هیچ تغییری نکرده است.میان جویهای درختان قدم میزنیم و هرچند قدم باسیل مگسها و زبالههای درون جویها روبهرو میشویم.
ماشینی که روی آن نوشتهشده است وسیله نقلیه بارگاه مطهر دو لاستیکش پنچر است . یک وجب خاک رویش نشسته است.شیشههایش شکستهاند.کاپوتش زنگخورده است .مشخص است انگار حالا حالا ها از جایش تکان خورده است .به بالای دیوارهای حرم نگاه میکنیم هنوز بلندگویی قیفی بهوسیله گچ و دو آجر نصبشده است . آبخوری امامزاده آب ندارد. حتی نوشته روی دیوار آنهم دیگر پاکشده است.دفتر نذورات حرم تعطیل است.به یاد گذشتهها میافتیم روزی روزگاری که در این امامزاده کتابفروشی قرار داشت ؛آنهم تعطیل است. متوجه مهمانخانههای امامزاده میشویم که درب آنها باز است.وارد میشویم .دیوارها با آتش سوخته است.کف اتاق سیگار ولوله کاغذی افتاده است. بروی دیوار یادگاریهای زیادی نوشتهشده است.در حالی یکی یکی اتاقها را برانداز میکنیم ؛ وارد اتاقی میشویم که چند معتاد در آن در حال مصرف مواد هستند با دیدن ما و دوربینمان جا میخورند و هراسان ما را به بیرون اتاق راهنمایی میکنند. از آنها فاصله میگیریم با سرهنگ خلیلی جانشین فرماندهی نیروی انتظامی رفسنجان تماس میگیریم. پس از در میان گذاشتن مسئله با ایشان ،نیروهای انتظامی به محل اعزام میشوند.
حضور نیروهای انتظامی برای برخورد با معتادان
کسری از ساعت نگذشته است که نیروهای انتظامی بهسرعت خودشان را به محل میرسانند.متأسفانه معتادان مسئله را فهمیدهاند و محل را قبل از رسیدن نیروها ترک کردهاند. با مأموران نیروی انتظامی باری دیگر اتاقها را بازرسی میکنیم. نیروی اعزامی سرهنگ خلیلی ،گلستانی پس از بازدید محل در گفتگو با خبرنگار خانه خشتی میگوید :
این وضعیتی که هست باعث میشود یک سری از این سارقین و معتادین تحریک بشوند و به این مکانهای مقدس بیحرمتی کنند و اینجا را پاتوق خوشان قرار دهند.اینجا بشود جای خوابشان ،جای استراحتشان، جای مصرف موادشان، به خاطر همین موارد است که مسئولین و متولیهای اینجا باید نگهبان بگذارند.قفل و بست ها و حفاظت فیزیکی را درست کنند.وقتی مجموعه به این بزرگی نگهبانی پیر مردی دارد خوب قطعاً این وضعیت هم پیش میآید.در حوزه پیشگیری باید نگهبانهای بیشتری قرار دهند متولیها کارآمد و فعالتر باشند .نیروی انتظامی آمادگی همکاری با همه مردم و متولیهای مساجد و امامزاده برای امنیت هرچه بیشازپیش شهرستان را دارد.
در این سالها چه تغییر کرده است ؟لطفاً به من نشان دهید.
با افراد حاضر در امامزاده و بومیهای اطراف امامزاده گفتگو میکنیم.مردی میانسال که تهلهجهای ترکی دارد،در کنار ماشینش منتظر همسر و فرزندش است که از زیارت حرم بازگردند در گفتگو با ما میگوید :
در این سالها امامزاده بدتر شده اما بهتر نشده است. قبلها جمعیت بیشتر و بهتری میآمد .مردم بیشتری زیارت میآمدند الآن که میبینیم اینطور شده و امنیتی ندارد و خراباتی شده است کمتر میآییم .هر موقع تصمیم میگیریم {به امامزاده }بیایم میگوییم برای چه برویم آنجا ؟وقتی میآیم اینجا زن و بچه من چیزهایی میبینند و یاد میگیرند برای چه باید بیایم ؟
نظافت اینجا را نگاه کنید اینهمه آلودگی و آشغال اینجا هست .سگان ولگرد به داخل بارگاه میآیند.شاید یکی از این حیوانات هار باشد و بچهای را اینجا گاز بگیرد.یک زن و بچهای میخواهد چکار کند ؟ آیا میتواند کاری کند ؟
مردی که در کنار سرویسهای تازهساز واقع در صحن ایستاده است،اصالتاً کرمانی است و حال بعد از بیست سال مجدد به حرم آمده است میگوید :
میگوید خیلی بسیار کم تغییر کرده است فکر میکردم چقدر اینجا در این سالها ساخت ساز باید میشد!در این سالها چه تغییر کرده است ؟لطفاً به من نشان دهید.
مردی دیگر در کنار اداره بهداشت نوشآباد با ما گفتگو میکند.
از بچگی اینجا هستم . مردم از این امامزاده استقبال خوبی میکنند. میآیند و میروند.تو این سالها ساخت و سازی شده است اما کم . کمهمتی مسئولین امامزاده هست .
ابوعلی شش ماه در بستر،هشت ماه حقوق خادمها داده نشده است.
ابوعلی را مردم زیادی از رفسنجان میشناسند همان پیر خادم حرم خرمشهری که چشمانش را شب اربعین سید غریب شفا داد و نزدیک به سی سال است که در کنار امامزاده ساکن شده است. میدانیم خانه او در کنار امامزاده است از یکی از خادمین میشنویم که در بستر بیماری به سر میبرد. برای احوالپرسی به سراغ او میرویم. بر روی دیوار خانهاش پارچهای مشکی زده است. به مجلس عزای امام حسین خوشآمدید. درب میزنیم. خانوادهاش مانند همه جنوبیها بسیار مردمنواز و خون گرم هستند. به داخل خانه دعوت میشویم. ته لهجه عربی دارند. دور تا دور خانه با کتیبه های عزاداری امام حسین پر شده است. به نظر خانه اش را حسینیه کرده است. ابوعلی بروی صندلی در کنار بسترش می نشیند و دختر و همسرش ایستاده با ما گفتگو می کنند.
می گوید هشت ماه است به ما حقوق نداده اند. می گوید هفت سال بیمه اش را در زمان آیت الله محمد هاشمیان (شیخ محمد)قطع کرده بودند به احمدی نژاد شکایت کردم مجدد بیمه ام کردند. بیمه ام در بازنشستگی کم است. می گوید فرماندار ملانوری امد قول هایی داد و بعد از ان دیگر رفت کرمان. دخترش می گوید: همه می آیند عکسی با ایشان می گیرند و می روند و کاری هم نمی کنند.
می گوید برای خرج دارو ها و دکتر با مشکلات جدی مالی روبه رو است. می پرسیم بانی های امام زاده به شما سر می زنند؟ همسرش با همان ته لهجه عربی می گوید حجت الاسلام هاشمیان (شیخ علی) تاکنون به اینجا نیامده است. شیش ماه است وام مان را نپرداخته ایم. گازمان را قطع کرده اند. به شیخ علی گفتم به خدا چکار کنم؟ گفت باشد حاج خانم باشه صبر کرده.بازنشسته اش می کنیم.
گفتگو با رئیس اوقاف رفسنجان،ثروت امام زاده در دستان چه کسی است ؟
گفتگویی درمورد امام زاده سید غرییب رفسنجان داشتیم با محمد زاده رییس اداره اوقاف رفسنجان .محمد زاده درمورد این سوال خبرنگار خانه خشتی که متولی امام زاده در این سال ها چه کس یا کسانی بوده اند می گوید :از سال نود پس از شیخ محمد هاشمیان فرزند ایشان شیخ علی هاشمیان عهده دار مسئولیت امام زاده بودند که ایشان ضمن تشکیل شورایی فعالیت خود را آغاز کرده است.او در پاسخ به لیست اموال و وقفیات امام زاده میگوید : متاسفانه لیستی از این اموال در اداره اوقاف وجود ندارد و آقای هاشمیان این لیست را قرار است در اختیار اداره اوقاف قرار دهد.او به ساخت سرویس بهداشتی و شروع گچ کاری و آینه کاری داخل حرم در این سال ها اشاره میکند.
گفتگو با شیخ علی هاشمیان ،ثروت ده هزار قصبی باغات پسته امام زاده
حجت الاسلام علی هاشمیان که از سال ۹۰ به مدت شش سال پس از پدر عهده دار سر و سامان دادن به وضع امام زاده سید غریب رفسنجان بوده است.با ایشان گفتگو میکنیم.
-آقای هاشمیان مقدار وقفیات باغات پسته و وجوهات نقدی واریزی به داخل ضریح مطهر امام زاده در این سوال ها چه مقدار بوده است؟
+شما باید این لیست را از اداره اوقاف شهرستان تهیه کنید.
-اما آقای محمد زاده رئیس اداره اوقاف رفسنجان در گفتگو با ما گفتند لیستی از این اموال در اوقاف وجود ندارد و شما قرار بوده است این لیست را تحویل اداره اوقاف بدهید.
+بله شاید هم فراموش کرده ایم که این لیست را به آن ها بدهیم.
–به هرحال می فرمایید آقای هاشمیان مقدار وقفیات باغات پسته و وجوهات نقدی واریزی به داخل ضریح مطهر امام زاده در این سوال ها چه مقدار بوده است؟
+بله .قاعدتا در سال های متفاوت مقدار وجه واریزی متفاوت بوده است اما در بهترین سال آن مقدار نزدیک به ۵۰ میلیون تومان بوده است.در مورد باغات پسته امام زاده به طور دقیق به خاطر ندارم اما چیزی نزدیک به ده هزار قصب باغ پسته بوده است.
–نقدینگی حاصل از فروش محصولات باغات پسته چقدر بوده است و در کجا خرج شده است ؟
+متاسفانه در این سال وضع محصولات پسته شهرستان چندان خوب نبوده است!از این رو خیلی از طرح ها به مرحله اجرا نرسیده است اما کارهای زیادی هم در این سال ها انجام داده ایم.
-حقوق خادم های امام زاده چه مدت عقب افتاده است ؟
+متاسفانه هشت ماهی است که درست و منظم پرداخت نشده است که این به دلیل مسائل اقتصادی است .مسائل مربوط به امام زاده بسیار زیاد است.ترجیح میدهم یک گفتگوی حضوری و مفصل در رابطه با مسائل مربوط امام زاده داشته باشیم.
به هرحال آنچه از ظاهر امام زاده و گفتگو با مردم رفسنجان بر می آید.به بارگاه مقدس امام زاده سید غریب در این سال ها رسیدگی چندانی نشده است.اما این گزارش را در همین جا خاتمه نخواهیم داد.به زودی خانه خشتی برای روشن تر شد بیش از پیش این موضوع با حجت الاسلام علی هاشمیان که هم اکنون ریاست شورای شهر رفسنجان را بر عهده دارند به گفتگو خواهد نشست.
گزارش و عکس :امیررضا دهشیری